Linkbuilding is simpel gezegd het verzamelen van relevante linkjes die verwijzen naar jouw website. Het is één van de onderdelen dat behoort tot zoekmachineoptimalisatie. Door hiermee aan de slag te gaan versterk je de autoriteit van je website. Ook kun je er hogere posities mee krijgen op de zoekwoorden waarop je focust. Hoe hoger de rankings in Google; des te meer bezoekers je zult krijgen! Met linkbuilding is het belangrijk dat je niet zomaar websites zoekt waar je je link kunt plaatsen. Let er op dat er een relevantie is met betrekking tot je eigen website. Het is niet verstandig om een link te laten plaatsen op een website over sport terwijl jij een webshop voor boeken hebt. Daarnaast kijkt de zoekmachine naar de autoriteit van de website die naar jouw linkt. Hoe hoger, hoe beter. De websites met een hoge autoriteit zijn meestal nieuwswebsites en blogwebsites die veel worden bezocht.

Hoe werkt linkbuilding in de praktijk?

Er zijn meerdere manieren om linkbuilding toe te passen in de praktijk. In het verleden werd er bijvoorbeeld linkjes geruild met andere partijen. Dat komt er op neer dat je met een andere partij afspreekt dat je elkaars link plaats op je eigen website. Dat gebeurt tegenwoordig nauwelijks meer omdat het achterhaald is. Tegenwoordig zijn er methodes die meer succes hebben. Hieronder kunt u de twee meest gebruikte methodes doornemen.

    • Backlinks van startpagina’s

Dit is een goed begin om te werken aan je linkbuildingprofiel. Door het plaatsen van je link op een startpagina creëer je een route voor de zoekmachine naar je website toe. Er zijn veel startpagina’s, maar ook websites die speciaal zijn ingericht voor linkbuilding doeleinden. Deze websites zullen niet al te veel autoriteit hebben. Toch is het een goed begin.

    • Blogs schrijven en plaatsen op externe websites

Deze manier van linkbuilding zorgt voor meer autoriteit. Bij de content die er geschreven wordt, kun je één of meer linkjes plaatsen naar jouw website toe. Mocht je een marketingbureau in dienst hebben, kunnen zij gebruik maken van hun netwerk. Bij Onwise.nl hebben ze uitgebreid netwerk met ruime keuze aan kwalitatieve blogwebsites. Het Linkbuilding uitbesteden kan je veel opleveren. Een marketing bureau is hier natuurlijk in gespecialiseerd.

Autoriteit van de backlinks bepalen

Het bepalen van de autoriteit van een backlink kan via meerdere tools. Er zijn websites die kunnen meten en weergeven wat de autoriteit is van een bepaalde website. Denk daarbij aan MOZ en Ahrefs. Dit zijn websites die door vrijwel alle marketeers worden gebruikt om inzicht te krijgen. Via zulke websites kun je een rating zien, vaak tussen de 1 en 100.