Wil je een zaak vestigen en wil je hiervoor een reclamebord op je gevel? Of wil jij je bestaande zaak extra in de kijker plaatsen met een reclamebord en zo nog meer aandacht trekken? Het kan allemaal, mits je aan de nodige eisen voldoet en de nodige formaliteiten doorloopt. Hoe pak je dit het best aan? Je leest er hier alles over!

De omgevingsvergunning

Het installeren van een reclamebord valt onder de wetgeving van de omgevingsvergunningen. Deze worden op het niveau van de gemeentes bepaald. Omgevingsvergunningen gaan dus niet enkel over verbouwingen of de invloed die jouw plannen hebben op het milieu, over beschermde gebouwen of over bomen kappen of het aanleggen van een oprit. Neen, ook voor het aanbrengen van een reclamebord heb je in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Er zijn een paar uitzonderingen, maar deze zijn miniem. Best ga je ervan uit dat je een vergunning zal moeten aanvragen.

Een omgevingsvergunning aanvragen, stap voor stap

Je kunt deze omgeving online aanvragen, via het Omgevingsloket Online. Of je kunt het formulier downloaden, invullen en opsturen naar de gemeente. Of je gaat gewoon bij je gemeente een formulier halen. Je vermeldt de gemeente waar je je reclamebord wil plaatsen. Daarnaast moet je ook vermelden waarom je deze reclame wil aanbrengen, over welk soort reclame het gaat (lichtbak, paneel…), wat de afmetingen van je reclamebord zijn en waar je het reclamebord precies wilt plaatsen. Binnen de acht weken na je aanvraag, krijg je de beslissing. Als je pand als monument geklasseerd is, moet ook de monumentencommissie zijn akkoord geven. Is je aanvraag toch afgewezen? Dan heb je nog zes weken de tijd om de afwijzing aan te vechten. Dit doe met een aangetekend schrijven naar de gemeente. Je onderbouwt goed waarom je de beslissing niet kunt aanvaarden. Je aanvraag wordt dan opnieuw overwogen.

Doe nu al een omgevingscheck!

Op de website van het Omgevingsloket kun je op voorhand al een Omgevingscheck doen. Gebaseerd op je adres, krijg je hierbij al een belangrijke aanwijzing of je zou in aanmerking komen voor het plaatsen van het reclamebord. Dit is echter geen garantie. Je zult immers altijd bij de gemeente moeten aankloppen en indien nodig een vergunning moeten aanvragen en krijgen. Pas dan mag je je reclamebord plaatsen. Doe je dit zonder vergunning, dan riskeer je een boete of loop je het risico dat je je reclamebord moet verwijderen.

Zet je zaak optimaal in de kijker!

Het al dan niet nodig hebben van een vergunning geldt ook voor andere reclameobjecten. Denk bijvoorbeeld aan vrijstaande reclameobjecten zoals bijvoorbeeld een paneel dat je los op de stoep plaatst. Of denk aan een lichtbak die op je gevel geplaatst wordt. Het zijn objecten die de zichtbaarheid van je onderneming een boost geven. Misschien kun je bij de aanvraag voor je reclamepaneel onmiddellijk ook hiervoor een aanvraag doen? Hoe meer je gezien wordt, des te beter voor je omzet! Vraag vooral raad bij je gemeente. Misschien hebben zij nog alternatieven om je zaak nog meer bekendheid te geven!